Brukar ni springa i skogen?

Inte jag. Eller ja, ibland. Sisådär några gånger i året. Det är lite som så där jag bor, att förutsättningarna är inte jätteoptimala för att springa i skogen. Här finns till exempel inga skogsvägar. Bara små korta stumpar, inte så att man drar iväg på en 10 km´s trailrun direkt. Inte ens 1 km faktiskt, möjligtvis en halv.

Det är ju inte så att vi lider brist på skog här. Tvärt om faktiskt. Men just stiga i skogen är det värre med.

IMG_8006

Så vill man springa i skog och natur är det faktiskt just det som gäller. Rätt in i skogen, hittar man en älgstig (ja det är inte knepigt här, finns överallt) så går det genast lite lättare. Men skogen är faktiskt rätt snårig, sällan sådär härligt trolsk som man ser på bilder. Ni vet med gröna svällande kullar och maffiga träd…
Här är sly och sten och stock och…

IMG_8005

Ja. Och så var det ju flugorna, och då menar jag älgflugorna.
Dom är alla kategorier det asigaste flygfä jag stött på.

älgfluga

Älgflugor är som en flygande spindel, som genast den landat på kroppen släpper sina vingar och gömmer sej. Allra helst vill den till hårbottnen där den lägger sina ägg. Men alla eventuella öppningar i kläderna man har (halshål, ärmhål…) så är härliga platser att krypa in på om man är ett as.
Dessutom kommer dessa typer i mängder, så en skogspromenad kan lätt leda till att när man klär av sej nakku hemma så har man hundratalet flugor på huden. Räknar man in alla flugor som sitter PÅ kläderna fördubblas det.

Vi snackar vidrigt.

Så. Jag antar det är därför jag springer i skogen så sällan. SYND! För det är så tusans härligt! Jag har hittat en älgstig som är lite bredare än mina egna fötter, så jag kan någorlunda balansera mej runt där. Det är galet tungt, pulsen jobbar på högvarv, och hjärnan måste vara påkopplad helatiden, då det är stenigt och skumpigt.

IMG_8007

Det gäller att passa på nu. Flugorna kommer i mitten av sommaren, och stannar tills frosten kommer. (ni kan ju tänka er svampsäsongen hos oss…)

Det är roligt och utmanande att springa i skogen, jag hoppas jag ska få till några turer extra innan flugsäsongen startar!

IMG_8011 IMG_8009

Skor som släpper ut vatten är prima när det är mera kärr än stig att springa på.

signatureÅsa Enqvist, wellnesscoach