Imorse när vi åt frukost insåg vi alla i familjen att det ju för sjutton snart är lilla jul. November har av någon orsak gått så fort för mej, jag har inte hunnit julladda ordentligt!
Det är inte så att jag går loss och julpyntar med tusen röda tomtar, glitter på alla speglar och kaneldoftljus i alla rum (okejdå, det kanske jag har…) (kanelljus alltså). utan mera om att hitta känslan. Att skapa mys och förväntningar. Traditioner kan ibland bita sej själva i svansen, men jultraditioner älskar jag. Inte så att jag vill göra så som alla generationer gjort, utan att vi förvaltar dom jultraditioner vi skapat själva.

Jag gillar att hänga samma gardiner varje jul, jag älskar att ta fram det mycket sparsmakade pyntet och varje år prata om när vi skaffade det. Jag älskar ärvda saker, och ett av dom julpynt vi skattar högst i vårt hus är en elljusstake från 1964 som Mr´s farfar fick som gåva en gång i tiden. Den är i teak och mässing, otroligt snygg.

Vi har en helt egen story om julgranspynt också, men det kommer senare :)

Men i alla fall. Idag har jag tvättat fönstren uppe på vinden, hängt julstjärnor och jul/vintergardiner. Stora S har min gamla julgardin, lilla S fick en av mommos gamla. I vårt sovrum hänger jag varje år en fantastisk pappersstjärna som jag köpte i Indien 2004. 10 år sedan i år, snart 11… Den är nött och sliten, men ljuvlig att hänga upp, minnas resan, och tänka på allt som skett i mitt liv sedan dess! Det är inte bara en pappersstjärna, det är en känsla om hur bra jag har det, hur långt jag kommit i mitt liv.

IMG_1705

Och även om jag mer och mer försöker komma undan denna ständiga shopping (det här matriella som håller på att äta upp vår värld), så älskar jag julshoppingen.
Det handlar inte så mycket om att varje år köpa nytt julpynt för att vara trendig (nej verkligen inte), utan att mysa. Jag gillar att strosa på julgator, köpa lite julgodis på en marknad, frossa i hyacinter, och att känna in stämningen.

Jag älskar julstämning!

IMG_1762

Förra året var vi på en otroligt mysig julmarknad i Tallin (och drack ett krus honungsöl på Old Hansa!), i år blir det julmarknad i Helsingfors.

Under mitt pysslande på förmiddagen lyssnade jag på Per Holknekt i värvet, superbt avsnitt, lyssna gärna på det! Just nu är det Marcus Birros tur, intressant man. Medans jag lyssnar dricker jag en smoothie med spenat och mango (och naturell joggis, proteinpulver med jordgubbssmak och ett ägg) och dricker dagens fjärde mugg örtdryck.

örtdryck

signatureÅsa Enqvist, wellnesscoach