Låt oss prata kokosolja! Dena vita, krämiga grej som erövrat västvärldens hälsotänkande individer.

Vad har ni för tankar om kokosolja?

Såhär tänker jag.

Först och främst, undvik det silvriga paketet med kokosfett man hittar vid smöret. Ni vet det där man lagade ischoklad av som liten. Det finns mycket info åt alla håll och kanter, men jag har tolkat det som att denna variant är härdad (raffinerad).

Så jag köper på hälsokosten, internet eller i vanliga matbutiken. Helt enkelt där jag hittar störst burk billigast. Jag är inte jättebrydd på märke, men är alltid noga med att kokosoljan ska vara ekologisk.

Jag använder kokosolja främst till matlagning. Att steka i (den tål höga tempetarurer, bättre än tex olivolja), att baka rawfood. Jag mixar den i smoothies och framför allt har jag den i te.

IMG_7077En kopp te med kokosolja on the top!

Jag använder oljan som hårinpackning. Smörjer den på eksem (yngsta flickan har atopisk hy) och använder den som läppsalva.

Det finns två syror i kokosolja, som är den största orsaken till dess nyttighet. Dessa heter laurinsyra (nästan 50% av kokosoljans fettsyror, den förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp. Just laurinsyran anses påverka hälsan mest positivt) och kaprylsyra (en fettsyra som även hittas i bröstmjölk. Den gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, hjälper immunförsvaret, samt skyddar mot infektioner och motverkar Candida (en dålig svamp som kan förekomma i tarmen)).

Kokosoljan gynnar balansen mellan omega 3 och 6 (viktigt, det är lätt att ”överdosera” omega 6), den hjälper din kropp att ta upp fettlösliga vitaminer (A, D, E och K vitaminer) och är faktiskt bra för kroppens fettförbränning.

Googlar ni kokosolja hittar ni massvis med info. Gör det, läs på.

Jag gillar kokosolja. Dem smakar gott, känns bra i kroppen, och ger en fin mättnadskänsla. Jag försöker byta ut kvällarnas ”te och något mums” till te med kokosojla, och en frukt :)

 

signatureÅsa Enqvist, wellnesscoach